Koszalińska Kuchnia Społeczna


    fot. Kuchnia Społeczna Koszalin

    Rytuał wspólnego spożywania posiłków sięga początków istnienia człowieka i od zawsze pełnił bardzo ważną funkcję kulturotwórczą. Obecnie jego znaczenie rozmywa się w modelu życia wypełnionym pośpiechem, nerwowością, w codzienności pozbawionej konkretnych ram. Coraz rzadziej myślimy o tym co jemy i jak jemy. Wielu z nas traktuje jedzenie wyłącznie jako formę przyjemności nie zważając na to jak szkodliwy wpływ na zdrowie i środowisko naturalne ma produkowana na masową skalę żywność przetworzona chemicznie.

    Za przemysłem spożywczym stoją gigantyczne pieniądze, które trafiają do kieszeni ludzi, produkujących i sprzedających niezdrową żywność oraz firm farmaceutycznych, które nas z przypadłości wywołanych latami niezdrowego żywienia leczą. To właśnie tym, którzy zarabiają na budowaniu złych nawyków najbardziej zależy, żebyśmy tych nawyków nie zmieniali, dlatego tak ważne są oddolne akcje promujące bardziej zrównoważone podejście żywienia.

    Kuchnia Społeczna to inicjatywa, która pojawiła się w Polsce kilka lat temu, w Koszalinie zaś spotkania Kuchni odbywają się od około roku. Jej celem jest promowanie wegetarianizmu i weganizmu, jako świadomych i etycznych sposobów odżywiania. Kuchnia Społeczna stawia na posiłki komponowane z naturalnych produktów z wyłączeniem mięsa (wegetarianizm) oraz produktów odzwierzęcych, takich jak jaja czy nabiał (weganizm). W spotkaniach Kuchni każdy może wziąć udział, niezależnie od tego czy jest wege czy nie – dla wielu osób to pierwsze spotkanie z kuchnią wegańską i wielkie zaskoczenie, że nie jedząc mięsa czy nabiału można się smacznie i porządnie najeść.

    Jak to działa? – Spotkania Kuchni odbywają się mniej więcej co miesiąc w Restauracji Fregata – opowiada Asia Woźniak, jedna z inicjatorek i prowadzących koszalińską Kuchnię Społeczną. – Spotykamy się w soboty o godzinie 13.00, a o kolejnych spotkaniach Kuchni najłatwiej dowiedzieć się można śledząc nasz fan page na Facebooku. Spotkania są otwarte, nie trzeba się zapisywać ani rezerwować miejsca. Zasada jest jedna: osoby, które wnoszą na wspólny stół przygotowaną przez siebie wegetariańską lub wegańską potrawę wchodzą za darmo, a kto niczego nie przyniesie wrzuca do koszyka 10 zł. Uzbierane w ten sposób pieniądze przeznaczamy na wybrany cel – obecnie cały dochód idzie na leczenie wykupionego z rzeźni konia Arona. Takie są zasady, choć większość osób wrzuca 10 zł do koszyka niezależnie od tego czy przynosi jedzenie czy też nie.

    Na spotkania koszalińskiej Kuchni każdorazowo przychodzi średnio ok 30-40 osób. Przekrój wiekowy jest duży: są osoby młode i starsze, rodziny z dziećmi, mile widziane są również zwierzaki.

    13119828_464549053742345_5924249263285652802_oKoszalińską inicjatywę wspiera Restauracja Fregata, która nieodpłatnie użycza przestrzeni, zapewnia naczynia i sztućce. – Odkąd prowadzimy tu Kuchnię Społeczną w menu pojawiły się również dania odpowiednie dla wegetarian – dodaje Asia. – W okresie wiosenno-letnim spotkania organizujemy w restauracyjnym ogródku, więc jedząc i rozmawiając możemy jednocześnie korzystać z dobrodziejstw pięknej pogody.

    Każda z potraw lądujących na wspólnym stole jest odpowiednio opisana. Co ważne, nikt nam nie wydziela ile możemy zjeść – granicą jest tylko wytrzymałość naszego żołądka.

    13198421_464548610409056_218623451011323196_oWiele polskich Kuchni Społecznych – poza wspólnymi posiłkami – proponuje też wykłady na tematy związane z szeroko pojmowanym życiem w poszanowaniu środowiska naturalnego, promocją praw zwierząt, niekiedy jedzeniu towarzyszą też pokazy gotowania. Czy takich atrakcji spodziewać się możemy i w Koszalinie? – Podobnie jak inne Kuchnie Społeczne na stałe współpracujemy z organizacjami, które zajmują się ochroną praw zwierząt, takimi jak Otwarte Klatki, Empatia, czy Viva!, która zajmuje się sprawą Arona – mówi Asia z koszalińskiej Kuchni. – Działamy, by w niedalekiej przyszłości jednym z elementów tej współpracy były właśnie towarzyszące Kuchni spotkania z ekspertami.

    (Zdjęcia: Koszalińska Kuchnia Społeczna)